Ekolojik Araştırmalar Grubu (EKOG)

Amaçlar, Projeler…

1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu (ODTÜ-SAT) alt grubu olarak kurulup 1994 yılında faaliyete başlayan Sualtı Araştırmaları Derneği’nin bünyesinde de çalışmalarına devam eden Ekolojik Araştırmalar Grubu, 25’e yakın aktif üyesiyle amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır. SAD-EKOG halen ODTÜ-SAT EKOG ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Farklı insan profillerini bünyesinde barındıran Ekolojik Araştırmalar Grubu (EKOG), teknik-teorik dalış yeterliliğine sahip üyeleri sayesinde çalışmalarını profesyonelce, sistematik bir şekilde devam ettirmektedir.

AMAÇLARIMIZ

Denizlerimizdeki, iç sularımızdaki ve kıyılarımızdaki doğal dengeleri tanımak, araştırmak ve korumak;

Sualtı yaşamıyla yakından ilgilenen ve ona değer veren dalgıçlar yetiştirmek, bu doğrultuda eğitim ve seminerler düzenlemek;

Sucul ekosistemlerde ve kıyı ekosistemlerinde araştırmalar yaparak, sorunları takip ederek ve gelişmeleri izleyerek akademik ve toplumsal çalışmalara katkıda bulunmak.

EKOG, belirlediği bu temel çerçeve ışığında çalışmalarını geliştirmektedir. EKOG’ UN çalışmalarını iki başlık altında toplayabiliriz:

EĞİTİM ÇALIŞMALARI: EKOG tarafından verilen eğitimler iki başlık altında toplanabilir. Eğitimler,alt grup tarafından verilen iç eğitimlerden ve tüm üyelere verilen eğitimlerden oluşmaktadır. Bu eğitimlerde ulaşılmaya çalışılan nokta neden-sonuç ilişkisi içinde sualtı ekolojisini anlamak ve üzerinde çalışmalar geliştirmektir. Ayrıca, sualtı yaşamını anlatmak ve sualtı yaşamına saygılı dalgıçlar yetiştirmek EKOG eğitimlerinin önemli bir parçasıdır.

PROJE ÇALIŞMALARI: Projelerimiz deniz ve kıyı ekosistemlerini korumak, anlamak araştırmak üzere düzenlenmekte ve bu projelerle akademik ve toplumsal çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Projelerde üzerinde çalışılacak konuya göre teknik oluşturulmaktadır. Araştırmalar bilimsel altyapı ile desteklenmektedir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi asıl amaç projeler yürütülürken sualtındaki canlılara zarar vermemek ve yaşam alanlarına müdahale etmemektir. Bu bağlamda, sualtı ekolojisi, daha da özelinde sualtı türleri ile ilgili çalışmalar, sualtı ekosistemiyle ilintili ve sualtı ekosistemine etki eden faktörler EKOG projelerinin konularını oluşturmaktadır. Oldukça geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdüren EKOG ekosistemin en küçük bireyinin bile bir bütünü temsil ettiği düşüncesinden hareketle yola çıkarak her projesine ve eğitimine aynı özeni göstermektedir.

SÜRMEKTE OLAN PROJELERİMİZ

Posidonia oceanica Yayılımını İnceleme Projesi (2001-�)

SAD EKOG / ODTÜ-SAT EKOG Posidonia oceanica projesi 2001 yılında başlamış olup Akdeniz ekosisteminde büyük bir öneme sahip olan bu türün araştırılmasını ve korunmasını hedeflemektedir.

TAMAMLANMIŞ PROJELER

Edremit Körfezi Posdonia oceanica Yayılımını İnceleme Projesi (2003-2005)
Kuşadası Yılancı Koyu Caulerpa racemosa Yayılımını İnceleme Projesi (1999-2000)