ODTÜ SAT | ODTÜ Sualtı Topluluğu

odtu-sat-sulatı-arastirmalari-dernegi

ODTÜ-SAT

ODTÜ Sualtı Topluluğu bir grup ODTÜ öğrencisi ve öğretim görevlisi tarafından 1985 yılında ODTÜ Rektörlüğü bünyesinde Spor Müdürlüğü’ne bağlı bir öğrenci topluluğu olarak kuruldu.

ODTÜ SAT’ın kuruluşunda edindiği temel ilke, Türkiye Kıyıları ve iç sularındaki tarihi, kültürel ve doğal değerlerin araştırılması, korunması ve tanıtılmasıdır. Bu kapsamında yapılan çalışmalar arasında temel ve ileri dalış, arama, çıkarma ve ilk yardım eğitimleri vererek topluluk üyelerine bilgi ve beceri kazandırmak; keşif ve inceleme amaçlı çalışmalar için dalıcılar yetiştirmek; kıyılarımız ve iç sularımızdaki ekolojik değerler ( Deniz Çayırları, Deniz Kaplumbağaları, Akdeniz foku gibi), doğal değerler ( sualtı mağaraları, açık deniz kayalıkları ve deniz canlıları sığınakları gibi), kültürel değerler (batıklar, sualtı arkeolojisi, denizcilik tarihi) gibi konularda araştırmalar ve tanıtım amaçlı (yarışmalar, paneller, toplantılar, seminerler gibi) etkinlikler düzenlemek yer almaktadır. Topluluk 1986/1987 yıllarında deniz kaplumbağaları türlerinin üreme kumsalı olan Dalyan’da temel bir araştırma çalışması yürütmüştür. Akdeniz Foku’nu Koruma Projesi de yine o yıllarda ODTÜ Sualtı Topluluğu bünyesinden çıkmış, bugünlere kadar gelmiştir. Çeşme Koyu’nda Osmanlı- Rus Deniz Savaşı’nda batmış bulunan Osmanlı ve Rus Komuta Gemilerinin bulunup tanınması çalışmaları (1988-1990), Antakya kıyılarında yine topluluk tarafından bulunan 1600 yıllık iki batık gemi ve her birinde bulunan cam külçeler (1992/1993) ODTÜ Sualtı Topluluğu’nun Arkeoloji bilimine yaptığı katkıların ilkleridir. Bunlara ek olarak topluluğun 1992 yılında ilk kez Bozcaada’da düzenlediği “Sualtında Görüntü Avlama Yarışması” SAGAY, Türkiye’de düzenlenen ilk sualtı fotoğraf yarışması olmasının yanı sıra, Zıpkınla Balık Avcılığı Yerine Fotoğraf Makinesiyle Görüntü Avcılığı gibi anlamlı bir seçeneği sunarak Kuzey Ege’de “deniz parkları” kurulmasını ve işlemesini sağlamayı amaç edinmiştir. Son zamanlarda topluluk Türkiye Kıyıları Deniz Mağaraları Envanter Projesi, Kilikya Bölgesi Arkeolojik Yüzey Araştırması, Deniz Çayırlarının Yayılımının İncelenmesi, Uluburun III Yapay Resif Projesi, Serbest Dalış Denemeleri gibi önemli projeleri yürütmektedir.

ODTÜ Sualtı Topluluğu Rektörlük makamına karşı sorumludur. Akademik Danışman ve beş öğrenciden oluşan yürütme kurulu, üç öğrenciden oluşan denetleme kurulu işleyişi sağlamakla görevlidir. Yürütme Kurulu ve Denetleme Kurulu Genel Kurula karşı sorumludur. Topluluğun Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG), Batık Araştırma Grubu (BAG), Ekoloji Grubu (EKOG), Fotografi ve Videografi Grubu (FOVAG), Mağara Dalışı ve Araştırma Grubu (MADAG) ve Serbest Dalış Grubu (SDG) gibi alt grupları ile çeşitli çalışma birimleri vardır.

ODTÜ-SAT Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.